De opkomst was redelijk, maar de discussie intens en de onderwerpen zeer divers als het gaat om de problematiek op de Brabantse Wal. Aan de orde was het thema ‘Verdroging en waterbeheer op de Brabantse Wal.’ De themabijeenkomst werd geïnitieerd door Lokaal Brabant en mede ondersteund door West-Brabant Waterbreed en Ons Water. Deze partijen zijn actief voor het Waterschap en de komende Waterschapverkiezingen. Vertegenwoordigers van lokale politieke partijen zijn te vinden op deze lijsten. De avond werd geleid door Betsy de Kock.

Sprekers op deze thema-avond waren Jeroen van den Berg van de ‘Groep van 5’, Jan Kavelaars van West-Brabant Waterbreed, Louis van der Kallen van Ons Water en Wil van Pinxteren als lijsttrekker van Lokaal Brabant. Het doel van de avond was de problematiek van de Brabantse Wal in beeld te brengen, naar aanleiding van de droge zomer van 2018 en het gebrek aan (grond)water.

Jeroen van den Berg stak een vurig pleidooi af over de te sterke waterwinning door Evides. Hij toonde beelden van de Groote , de Kleine Meer, de vennen te vinden in de bossen en in de buurt van de Steertse Heide tussen Hoogerheide, Huijbergen en de grens met België. “ Oorzaak zijn de pompinstallaties van Evides die maar liefst 10 miljoen kub aan water wegtrekken en dat op basis van een eeuwig durend convenant. Het peil van het steunwater en diepe grondwater heeft daaronder te lijden en bij een dergelijke droge zomer de hele natuur. Water vanuit België naar de Steertse Heide brengen is alleen mogelijk als het gefilterd wordt, het is vervuild door nitraatgebruik door de Belgische boeren. We hebben het over een Natura 2000 gebied”, aldus Jeroen. Hij lichtte zijn pleidooi toe met rapporten en watermetingen. “ Alleen met provinciale en Europese steun is dit op te lossen.”

Agrarische sector
Jan Kavelaars(Dinterloord) en actief voor West Brabant Waterbreed runt een akkerbouwbedrijf. Jan liet zien wat de droge zomer gedaan heeft met de producten die hij verbouwt. “ De extreme buien vernietigen de gewassen en dan komt er een tijd van extreme droogte, waardoor de grond geen water meer opneemt als het hard regent. De oogst aan bieten wordt daardoor aangetast en de winsten van Cosun zijn lager dan voorheen.”

Louis van der Kallen
Louis van der Kallen sprak vanuit zijn jarenlange ervaring als waterschapman, als onderzoeker voor gemeenten en voor rekenkamers. Hij weet als geen ander hoe moeilijk het is balans te vinden in de waterwereld. “ We moeten met dergelijk extreem weer anders gaan kijken. We moeten leren van het verleden om het heden te kunnen veranderen. Denk hierbij aan de verzoeting van het Volkerak Zoommeer en de gevolgen ervan, naar problemen als blauwalg en nu verdroging. Evides pompt nog steeds te veel water op. Ze gingen van 16 miljoen naar 10 miljoen kub, maar dat is niet voldoende om dit probleem op te lossen. Minder kweldruk is ook minder kwaliteit, Problemen in vennen als de Grote en de Kleine Meer, maar ook in de poldergebieden. Wel degelijk heeft het Waterschap een klimaatopgave. We moeten heel ver vooruit kijken en met de politiek gaan voor omdenken. Alles wat we doen heeft effect op onze buren, niet alleen op korte, maar ook op lange termijn”, aldus Louis.

Lokaal Brabant
Wil van Pinxteren: “ Voor Lokaal Brabant is het van belang lokaal problematiek op halen en daarvoor een vertaalslag te maken voor provinciale en landelijke politiek. Het belang van het water is er een voor heel Nederland, voor bedrijven, bewoners en bezoekers. Ik ben blij met wat ik deze avond heb opgehaald. Dit is een duidelijk signaal. Lokaal Brabant propageert ook de inzet van een gebiedsgedeputeerde. We moeten derge themabijeenkomsten niet alleen voor de verkiezingen opzetten, maar het hele jaar door en in beleid zien te vertalen. We moeten meer met ‘gezond boerenverstand’ naar onze eigen woonomgeving gaan kijken.” (Tekst: Betsy de Kock)