Aspergeteler in gesprek met provincie over biomassakachel

Biologisch aspergekweker Erik Verhoeven uit Cromvoirt schafte in 2016 een biomassakachel van 150.000 euro aan. Doordat hij zijn asperges CO2-neutraal ging verwarmen, kreeg hij zelfs 40.000 euro subsidie vanuit Europa. Maar omdat de biomassakachel stikstofuitstoot, mag hij deze nu niet meer gebruiken.

‘Wij werken sinds 1990 met een verwarmingssysteem onder de aspergeplantjes. In februari zetten wij de kachel aan, waardoor wij in maart en april al kunnen gaan oogsten’, vertelt Erik Verhoeven. ‘In eerste instantie gebruikten wij hiervoor een gaskachel. Maar omdat wij CO2-neutraal wilden produceren, hebben wij hiervoor in 2016 een nieuwe biomassakachel aangeschaft. Helaas hebben wij deze kachel maar zes weken kunnen gebruiken. Want het perceel van 1 hectare grenst aan een afwateringskanaal met aan beide zijde van het water een begroeiingszone die is benoemd tot Natura 2000 gebied. Omdat de biomassakachel ongeveer 55 kilogram stikstof per jaar uitstoot, is onze vergunning door de rechter vernietigd.’

Lokaal Brabant stelde hierover schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten, waarna de provincie heeft beloofd om contact op te nemen met de aspergekweker om te kijken of er tot een oplossing kan worden gekomen.