Gedeputeerde Staten hebben onlangs de provinciale begroting voor 2021 gepresenteerd. In deze eerste begroting van dit college zijn de financiële uitgangspunten van het bestuursakkoord ‘Samen, slagvaardig en slim: Ons Brabant’ verwerkt. De begroting wordt op 13 november besproken in Provinciale Staten.

Bekijk hieronder de presentatie van Gedeputeerde Van der Maat over de Begroting 2021:

In financieel opzicht staat Brabant er gezond voor, maar de komende jaren is minder geld beschikbaar door een lager rendement van de immunisatieportefeuille. Daarnaast komen er een aantal grote uitdagingen op de provincie af en speelt de onzekerheid van corona. Dat vraagt volgens Gedeputeerde Staten om slim in te spelen op de toekomst: strakker sturen via beleidskaders, duurzaam begroten en een toekomstbestendige organisatie. Vanwege de onzekerheid door corona wordt ruimte gehouden in de algemene reserves om daar op een goede manier op in te spelen.

Om de mogelijkheid open te houden dat toekomstige provinciebesturen ook nog iets te kiezen hebben, moet de provincie de komende jaren besparen en verdienen. Dat laatste kan door het geld in de immunisatieportefeuille vaker in te zetten onder bepaalde voorwaarden. Wat betreft besparen: in het bestuursakkoord is afgesproken 30 miljoen euro minder uit te geven. Over 23 miljoen euro zijn al afspraken gemaakt. De resterende 7 miljoen euro is nu ook ingevuld, alle programma’s dragen daaraan bij.

Naast deze besparingen willen Gedeputeerde Staten extra geld besteden aan knelpunten en kansen. Daarmee wordt een investeringsbenadering coronaherstel opgezet met de (middel)grote Brabantse steden en worden fte’s voor het tijdelijk programma Stikstof en de programma’s Landbouw en voedsel en Energie betaald. Ook krijgen de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en het futurelab in Eindhoven een bijdrage. Als laatste wordt een stap gezet in het structureel op orde brengen van de financiering van de organisatie, met name op het gebied van ICT en gebouwbeheer. Dit is een voorwaarde om van daaruit aan een toekomstbestendige organisatie te bouwen.

Bekijk de begroting hier: Begroting 2021 inclusief bijlagenbundel